TerugSmaakmaker 19 - NVOXIn NVOX, 31e jaargang - december 2006 - nummer 10 - bladzijde 491 stond in onze rubriek Smaakmakers een artikel over Ogen op steeltjes met als onderdeel Sfeer in de klas.

Daar werd verwezen naar een instructie voor een practicum met kaarsjes en lenzen.
De bolle lens met de groene stip heeft f = 16 cm; de bolle lens heeft f = -30 cm. Deze waarden zijn uiteraard niet kritisch.

Dit is de tekst uit Doen van p. 116 van Stevin vwo deel 2:

Je eigen netvlies bekijken
Prik een gaatje in karton of maak een kijkgaatje met drie vingers en houd dat vlak voor je oog. Staar hierdoor naar een vel wit papier of naar de heldere hemel en beweeg het karton snel heen en weer of in het rond. Je ziet dan de schaduwprojectie van de haarvaten op de lichtsensoren. Bij de gele vlek zie je ze niet. Daar worden de sensoren gevoed door het vaatvlies.Om bloedlichaampjes te zien, moet je enige tijd naar de heldere hemel kijken, liefst door een blauw glas. Je ziet ze dan om het midden wegflitsen als witte watervlooien. Als je op je oog drukt, komen ze tot stilstand. Na inspanning zie je ze zelfs reageren op je hartslag. Soms zie je niet alleen dode cellen voorbijkomen, maar hele celkettingen. Bij een oogbeweging blijven die min of meer op hun plaats. Deze cellen bevinden zich tussen de oogbol en het netvlies.