TerugSmaakmaker 39 - NVOXIn NVOX, 34e jaargang - februari 2009 - nummer 2 - bladzijde 55 stond in onze rubriek Smaakmakers een artikel over zinnige contexten.Magnetron
Dat je van alles in een magnetron kunt stoppen zoals bijvoorbeeld deze cd, is leerlingen wel bekend. Het aluminiumlaagje smelt door inductiestromen; geïoniseerde gassen zorgen voor vonken tussen de eilandjes en als je dat te lang volhoudt gaat de cd zelf in de fik.


Stirlingmotor
De ingesloten lucht wordt aan de onderkant verhit en/of aan de bovenkant gekoeld. De verdringer stuurt de lucht voortdurend heen en weer en gebruikt daarvoor een beetje energie.
De motor komt niet vanzelf op gang - vandaar ook het vliegwiel dat in de filmpjes te zien is. Verplaats je een van de krukken 180 , dan draait de motor de andere kant op.
De regenerator R ('economiser' noemde Stirling deze) maakt het proces (in het ideale geval twee isothermen en twee isochoren) efficiënter; het is een prop van bijvoorbeeld koperwol die warmte afstaat aan de koude lucht na de isotherme compressie en warmte opneemt na de isotherme arbeidsslag. In de praktijk is de grafiek van de cyclus natuurlijk minder strak.In dit model uit 1878 is R de cilinder rechtsboven.Zie ook http://www.virtueelpracticumlokaal.nl voor een aardige physlet.

Dit model van karton is te bestellen via http://www.ipacity.nl.Het niveamotortje is gemaakt door Wouter Balk, een oud-leerling van Hubert.[Bekijk het filmpje]
Remeha komt dit jaar met een cv-ketel die een stirlingdynamo bevat.Waterstofatoom
De vier knoppen zitten ieder met drie tweekleurige flappen vast aan de vier verscholen knoppen. De pootjes van die drie kunnen op twee manieren in elkaar haken zoals bij een schakelaar met een aan- en uitstand. Vandaar de twee mogelijke kleuren voor de bal. Wij vinden het zonde zo'n bal uit elkaar te halen en houden ons daarom aanbevolen als iemand dat wel heeft gedaan.