TerugSmaakmaker 42 - NVOXIn NVOX, 34e jaargang - mei 2009 - nummer 5- bladzijde 203 stond in onze rubriek Smaakmakers een artikel over het tarten van de zwaartekracht.

We verklappen een paar goocheltrucjes; niet allemaal, dat zou niet eerlijk zijn. Je kunt ze kopen bij www.magicshop.nl.

Dobbelstenen en munten
De eerste steen vormt het probleem niet, die gooi je omhoog en vang je op. Om de tweede op die manier in de beker te vangen, moet je erg veel geluk hebben; voor je het weet vliegt de eerste er weer uit. Beter is het de beker op te tillen, de steen los te laten en de beker snel omlaag en eronder te bewegen, sneller dan de steen kan vallen. Zo doe je dat ook om de munten als stapel op tafel te krijgen. Zie het filmpje.

Fidibus
Zo werd vroeger een strook papier genoemd waarmee je een pijp kon aansteken. Het schijnt een verbastering te zijn van een zin door Horatius: Et ture et fidibus ... (met wierook en snarenspel ...) dat studentikoos werd vertaald als: met rook en aansteker ...

De ring van 's Gravesande
Zie het filmpje.

Inflatie
Kijk op het filmpje hoe het bankbiljet zich zelf opvouwt en probeer te verzinnen welke truc gebruikt wordt.

Duel
Beide kokers bevatten een sterke staafmagneet met dezelfde polen onder, maar één van de kokers zit vol stroop/glycerine. Die bewaar je ondersteboven. De rest laat zich raden. De tijd van omvallen is te regelen door de afstand tussen de kokers te variëren.

De nachtmerrie van Newton
Deze hoeft niet uitgelegd te worden - in elk verzameling goede natuurkundeboeken staat die proef wel ergens. Zie Stevin Havo deel 2, p 132. Het verhaal erbij is belangrijker: een plaatselijke anomalie in het zwaartekrachtveld? Een wormgat? Misschien helpt het om de buis ondersteboven te houden? Zie het filmpje.