TerugSmaakmaker 48 - NVOXIn NVOX, 35e jaargang - januari 2010 - nummer 1 - bladzijde 7 stond in onze rubriek Smaakmakers een artikel over de smaak van water.

Archimedes en Galilei
We onderzoeken op de manier van Galilei of de kroon van goud is. Laat hem in water zakken en hij stijgt door de opwaartse kracht. Als rechts ook het ijzer wordt ondergedompeld, moet een gouden kroon geheel onder water zakken want zijn dichtheid zou groter zijn en minder volume betekent minder opwaartse kracht. Deze kroon blijft echter boven water uitsteken en is dus zelfs niet van ijzer.

In de gebundelde Smaakmakers staat een fout die in NVOX verbeterd is. Onder de foto stond:
Als het evenwicht blijft bestaan als je beide in water onderdompelt, dan is de kroon ook van ijzer; stijgt hij, dan is hij misschien toch van goud. Dat moest zijn: ”...; daalt hij ...”
Er wordt gevraagd: Moet de balans gelijkarmig zijn? Het antwoord is: Nee.

Deze links zijn interessant voor het probleem van de kroon van koning Hiero II:

1. The Golden Crown (Introduction)
Suspecting that the goldsmith might have replaced some of the gold given to him by an equal weight of silver, Hiero asked Archimedes to determine whether ...

2. Archimedes - Wikipedia, the free encyclopedia
2.1 The Golden Crown; 2.2 The Archimedes Screw; 2.3 The Claw of .... The story of the golden crown does not appear in the known works of Archimedes. ...


Het waterkanon
Het waterkanon kochten we bij http://www.kuenen.de.

Bekertje, bekertje

Een van de bekertjes is geprepareerd zodat het water er in blijft als je het op zijn kop zet. We gaan ervan uit dat de truc hiervoor bekend is.

Het belangrijkste onderdeel van de voorstelling is echter, dat je het slachtoffer geheel vrijwillig (ahum) altijd het middelste bekertje laat aanwijzen. Hier bestaan verschillende psychologische trucs voor. In de film zie en hoor je een mogelijke oplossing waarbij tijdens het aanwijzen van de linker beker de spelregels speels worden aangepast zodat uiteindelijk toch de middelste beker overblijft om de proef mee te doen.


Klik hier voor een filmpje